e-Competence Framework

Eindelijk appels met appels vergelijken

Het door de Europese commissie ontwikkelde e-Competence Framework beschrijft competenties en competentie-niveaus binnen het ICT-vak, van operationeel tot en met strategisch niveau. Doel is om ICT-functies vergelijkbaar en uitwisselbaar te maken op Europees niveau en daarmee de arbeidsmobiliteit binnen Europa te stimuleren. Organisaties voeren e-CF in om kwaliteit, transparantie en uitwisselbaarheid van ICT-professionals te versterken. e-CF is een framework voor alle gebruikers van ICT: professionals, HR, demand en supply, overheid, industrie en banken en MKB, opleiders en exameninstituten.

Met het e-Competence Framework hebben we eindelijk een manier om appels met appels te vergelijken. En net als de professional kan ook een organisatie zich profileren met onderscheidende competenties op operationeel, tactisch en strategisch niveau.

e-CF in 3 minuten

e-CF versterkt kwaliteit, transparantie en uitwisselbaarheid van ICT-professionals. Van Haren Publishing legt in haar blog in 3 minuten uit wat het e-Competence Framework betekent voor u als ICT’er.

De 'War for Talent' begint

Werkloosheidscijfers gaan maar niet omlaag, medewerkers durven nauwelijks van baan te veranderen en vragen om opleidingen is taboe. Dat is de werkelijkheid binnen en buiten de IT-wereld. Aan de andere kant zijn er de statistieken die aantonen dat er een arbeidstekort komt als de babyboomers straks massaal met pensioen gaan. De Europese Commissie roept om meer IT’ers, maar schoolverlaters kiezen niet voor een baan in de IT. Met het toepassen van oude paradigma’s in de nieuwe economie zal het niet lukken om meer jonge mensen richting IT te lokken. Er is nieuwe wijn in nieuwe zakken nodig.

Guus de Mari deelt in dit Keynotes-artikel zijn visie met ons. Guus is directeur van Anderson MacGyver Academy en vertegenwoordigt in Nederland de Antwerp Management School.

itSMFnl wordt promotor e-CF

itSMFnl richt zich de komende jaren op de promotie van het Europese e-competentie framework e-CF. Daartoe is een tweede afdeling binnen de organisatie opgericht onder de naam e-CF Forum.

Lees het hele interview met José in AutomatiseringGids